Obtinere adeverinta de vechime in munca

Vechile carnete de munca nu se mai elibereaza, procedura fiind simplicata, avand nevoie sa obtii numai adeverinta de vechime in munca de la firma la care ai lucrat. Asadar, in adeverinta de vechime sunt precizate perioadele lucrate de salariatii angajati cu contract de munca.

Pentru a iti dovedi vechimea in munca, dar si conditiile de munca pentru a stabili grupa de incadrare, vei avea nevoie de adeverinta de vechime in munca.

Aceasta se obtine de la angajatorii la care ati lucrat de-a lungul vietii.

Angajatorul e obligat sa va elibereze adeverinta?

Da! Potrivit art. 5 din Hotararea de Guvern 500/2011, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Aceasta obligatie a angajatorului este prevazuta si de Codul muncii, la art. 34: “La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate”.

Adeverinta se elibereaza in original sau in copie certificata, in maxim 15 zile de cand a fost solicitata.

Ce faci daca angajatorul nu vrea sa-ti dea adeverinta?

Daca acesta nu vrea sau nu mai poate sa-ti elibereze o adeverinta de vechime (a pierdut arhiva, firma s-a inchis etc.), aveti dreptul de a cere documentul de la Inspectoratul Teritorial de Munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea.

Acesta e obligat sa o elibereze tot in 15 zile de la data solicitarii.

Totusi, daca angajatorul poate elibera adeverinta, insa dovedeste rea-credinta si te refuza, puteti solicita ITM sa il sanctioneze.

Echipa noastra te poate sustine in toate aceste demersuri, de la obtinerea adeverintei de vechime in munca, pana la solicitarea recalcularii pensiei la Casele Teritoriale de Pensii.

Cum te putem ajuta?

Echipa noastra este pregatita in a va sustine in demersurile necesare pentru a va recalcula pensia si pentru a obtine un venit corect, conform legii.