In noua lege, cea din 2019, apar “decizia de revizuire” si “decizia de recalculare”, ca doua notiuni distincte, spre deosebire de vechea lege, cea din 2010, in care, in toate cazurile de recalculare a pensiei, se emite o decizie de revizuire, indiferent de cauza.
Prin decizia de revizuire se indreapta erori savarsite la stabilirea drepturilor de pensie, erori din care au rezultat diferente intre sumele stabilite sau platite si sumele care vi se cuvin conform legii. De aceea, revizuirea pensiei se va face fie din oficiu, fie la cererea dumneavoastra.
Pe de alta parte, prin decizia de recalculare este urmarita adaugarea veniturilor, stagiilor de cotizare si perioadelor asimilate stagiilor de cotizare care nu au fost avute in vedere la momentul inscrierii la pensie, din cauza omisiunii, necunoasterii sau a faptului ca au fost realizate dupa deschiderea drepturilor de pensie. Recalcularea pensiei se va face doar la cererea dumneavoastra.
Regimul juridic distinct al acestor doua tipuri de decizii rezulta si din reglementarea diferita a dreptului dumneavoastra de a formula contestatie. Astfel, deciziile de recalculare pot fi anulate la cererea dumneavoastra in termen de 30 de zile de la comunicare. In ceea ce priveste deciziile de revizuire, nu exista nicio dispozitie legala, astfel incat inseamna ca nu li se aplica aceeasi posibilitate de anulare la cerere.
Astfel, in timp ce recalcularea presupune adaugarea unor elemente noi (stagii de cotizare, venituri) neavute in vedere la momentul stabilirii drepturilor de pensie, elemente ce nu pot rezulta decat din inscrisuri doveditoare noi depuse de dumneavoastra odata cu cererea de recalculare, revizuirea presupune existenta unei diferente intre drepturile de pensie ce vi se cuvin conform legii si cele stabilite, ca urmare a unor erori la calculul drepturilor de pensie, in raport de actele deja aflate la dosarul de pensie.
De aceea, drepturile de pensie recalculate se acorda la o data diferita de cele revizuite. In cazul recalcularii ce implica adaugarea unor elemente noi, plata drepturilor recalculate se va efectua dupa depunerea inscrisurilor atestand aceste elemente noi, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
In cazul revizuirii, care este consecinta constatarii unor erori deja existente, plata drepturilor de pensie revizuite se va face retroactiv in termenul general de prescriptie de 3 ani.
Faptul ca decizia de pensie nu este contestata si caracterul ei definitiv nu impiedica revizuirea sa din oficiu ori la cererea dumneavoastra, dat fiind scopul acestor procedure, respectiv asigurarea principiului contributivitatii, conform caruia nu se poate admite ca dumneavoastra sa primiti o pensie mai mica decat cea cuvenita prin raportare la contributiile dumneavoastra la fondul de asigurari sociale doar pentru ca nu ati formulat in termen contestatia impotriva deciziei de pensie, desi aceasta a fost gresit calculate de catre casa de pensii.
Daca erorile nu sunt constatate de catre emitentul deciziei si nu se procedeaza la revizuirea din oficiu a pensiei, dumneavoastra aveti dreptul de a solicita revizuirea pensiei atunci cand, ulterior stabilirii/platii pensiei, constatati o diferenta intre drepturile de pensie stabilite/platite si cele care considerati ca vi s-ar cuveni conform legii. Din nefericire, majoritatea clientilor nostri nu au cunostintele juridice necesare pentru a-si da seama care sunt drepturile ce li s-ar cuveni conform legii, astfel incat accepta drepturile de pensie stabilite eronat de catre casa de pensii.
Din fericire, insa, puteti recupera aceste diferente de suma neincasate din urma. Pentru aceasta, va punem la dispozitie serviciul nostru de analiza a dosarului dumneavoastra de pensie, pentru a stabili cu exactitate care sunt drepturile de pensie de care trebuie sa beneficiati.
Dupa ce analizam dosarul de pensie si constatam ca drepturile dumneavoastra de pensie sunt incomplete, vom formula in numele dumneavoastra o cerere pe care o vom adresa casei teritoriale de pensii.
Au existat si cazuri in care casa de pensii nu a solutionat cererea prin decizie, astfel incat am fost nevoiti sa apelam la instantele de judecata pentru castigarea drepturilor clientilor nostri. Nu va ingrijorati, in aceste cazuri sansele de reusita sunt maxime, iar cheltuielile de judecata vor fi suportate de catre casa de pensii!
Dupa cum vedeti, exista destule mecanisme prin care sa va asigurati ca primiti pensia cuvenita. Aceste mecanisme, insa, necesita atat cunostinte juridice temeinice – intrucat legislatia pensiilor si asigurarilor sociale este destul de complexa – cat si experienta practica in acest domeniu, deoarece fiecare etapa din procesul recalcularii pensiei are specificul ei si trebuie abordata ca atare.