Afla in ce grupa de munca te incadrezi! ce sunt grupele de munca?

Legislatia privind drepturile de pensionare in Romania este foarte vasta si a suferit multe modificari.

Spre exemplu, Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a suferit peste 50 de modificari in ultimii 7 ani.

Echipa noastra cunoaste acest aspect si apreciaza toti cetatenii care isi doresc echitate in aplicarea legii pensiilor, realizand un proiect prin care va explicam clar si simplu toate detaliile. 

In primul rand, trebuie sa intelegeti organizarea grupelor de munca. 

Au existat grupele I si II de munca si grupa III de munca, echivalenta conditiilor normale de munca.

Dupa data de 01.04.2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, activitatea poate fi desfasurata in conditii deosebite / speciale.

Stagiu de cotizare. Pensia pe care o primesti se raporteaza la stagiul de cotizare, adica banii pe care i-ai platit lunar la stat din salariul primit.

Stagiu complet de cotizare. Exista un stagiu complet de cotizare, adica perioada de timp in care legea iti cere sa fi platit contributii lunar si, la finalul acesteia, vei beneficia de pensie pentru limita de varsta, anticipata sau anticipata partiala.

Asiguratii care au realizat stagii de cotizare atât în conditii deosebite, cât si în conditii speciale de munca beneficiaza, cumulativ, de reducerea vârstelor standard de pensionare, corespunzatoare fiecarei situatii, fara ca aceasta reducere sa depaseasca 12 ani.

Exista sume pentru care angajatorii nu datorează contribuţia de asigurări sociale. Astfel, nici pentru tine nu s-au platit contributii si nu va intra in calculul pensiei sumele urmatoare:

  • drepturile plătite în cazul încetării raporturilor de muncă, încetării raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici, încetării mandatului sau a calităţii de membru cooperator, altele decât cele acordate potrivit legii pentru perioada de preaviz;
  • diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer precum şi drepturile de autor
  • sumele reprezentând participarea salariaţilor la profit;
  • premii şi alte drepturi exceptate prin legi speciale.
Call Now Button