Obținere adeverință vechime

Home  –  Servicii  –  Obținere adeverință vechime

Vechile carnete de munca nu se mai elibereaza, procedura fiind simplicata, avand nevoie sa obtii numai adeverinta de vechime in munca de la firma la care ai lucrat. Asadar, in adeverinta de vechime sunt precizate perioadele lucrate de salariatii angajati cu contract de munca.

Pentru a iti dovedi vechimea in munca, dar si conditiile de munca pentru a stabili grupa de incadrare, vei avea nevoie de adeverinta de vechime in munca.

Aceasta se obtine de la angajatorii la care ati lucrat de-a lungul vietii.

Angajatorul e obligat sa va elibereze adeverinta?

Da! Potrivit art. 5 din Hotararea de Guvern 500/2011, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Aceasta obligatie a angajatorului este prevazuta si de Codul muncii, la art. 34: “La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate”.

Adeverinta se elibereaza in original sau in copie certificata, in maxim 15 zile de cand a fost solicitata.

Ce faci daca angajatorul nu vrea sa-ti dea adeverinta?

Daca acesta nu vrea sau nu mai poate sa-ti elibereze o adeverinta de vechime (a pierdut arhiva, firma s-a inchis etc.), aveti dreptul de a cere documentul de la Inspectoratul Teritorial de Munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea.

Acesta e obligat sa o elibereze tot in 15 zile de la data solicitarii.

Totusi, daca angajatorul poate elibera adeverinta, insa dovedeste rea-credinta si te refuza, puteti solicita ITM sa il sanctioneze.

Echipa noastra te poate sustine in toate aceste demersuri, de la obtinerea adeverintei de vechime in munca, pana la solicitarea recalcularii pensiei la Casele Teritoriale de Pensii.

Oferim inclusiv servicii de reconstituire carte de munca pentru pensii publice, militare și internaționale.

De ce este nevoie de adeverinta de vechime in munca?       

Adeverinta de vechime in munca este actuala forma juridica prin care puteti dovedi perioada in care ati fost incadrat cu contract individual de munca la o companie, institutie sau asociatie (ONG).

De asemenea, prin adeverinta de vechime in munca se stabilesc si conditiile de munca in functie de care va fi determinata grupa de incadrare conform legii.

Toate acestea sunt deosebit de importante pentru recalcularea pensiei dumneavoastra, astfel incat sa obtineti drepturile de pensie ce vi se cuvin.

Ce rol are Inspectoratul Teritorial de Munca?

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) este autoritatea publica responsabila cu evidenta angajatilor din Romania. Angajatorii au obligatia sa ii comunice contractele individuale de munca, precum si alte documente ce privesc relatia juridica dintre dumneavoastra si angajator ori fostul angajator.

Astfel, in arhiva acestora veti putea gasi toate aceste documente care va sunt necesare pentru recalcularea pensiei. De aceea, nu va descurajati daca angajatorul refuza sa va elibereze adeverinta de vechime in munca sau daca firma unde ati lucrat s-a desfiintat, deoarece toate documentele se afla in arhiva ITM, iar dumneavoastra aveti dreptul de a le obtine in urma unei solicitari in acest sens.

Ce pot face daca angajatorul nu mi-a inregistrat contractul de munca la ITM?

Unii angajatori, desi semneaza contractul individual de munca cu angajatii, nu inregistreaza contractele la ITM, astfel incat angajatii acestora lucreaza, practic, la negru, pana cand afla de aceasta stare de fapt.

In aceste cazuri, in prima faza este necesar sa va adresati angajatorului pentru a inregistra retroactiv contractul dumneavoastra de munca si pentru a plati toate contributiile aferente in functie de care va fi determinata si contributia dumneavoastra la sistemul public de pensii si in functie de care va fi stabilita pensia dumneavoastra. Abia dupa aceea veti solicita si adeverinta de vechime in munca.

Daca angajatorul refuza sa va inregistreze contractul si sa va plateasca contributiile cuvenite, aveti la indemana calea unei actiuni in instanta impotriva acestuia. Nu va faceti griji in privinta costurilor, intrucat instanta il va obliga pe angajator sa suporte toate cheltuielile de judecata si chiar sa va despagubeasca pentru eventuale prejudicii suferite!

Chiar si in cazul in care compania unde ati lucrat nu mai exista, veti putea obtine inregistrarea retroactiva a contractului de munca si plata contributiilor la sistemul public de pensii de la angajator, intrucat acesta nu doar ca raspunde in baza legii civile, nefiind aplicabil termenul general de prescriptie, ci poate raspunde chiar si in baza legii penale pentru inselaciune! Acest argument este unul foarte serios, iar angajatorii il trateaza ca atare in cadrul negocierilor pe care le purtam in numele clientilor nostri.

Asadar, echipa noastra de profesionisti in drepturi de pensie si asigurari sociale va pune la dispozitie intreaga sa experienta dobandita atat in urma negocierilor, cat si in urma proceselor cu angajatorii, pentru a va obtine drepturile de pensie ce vi se cuvin.

 
Call Now Button