Când pot solicita recalcularea drepturilor de pensie?

Dreptul de pensie pentru limita de varsta se va recalcula in urmatoarele situatii:

1. Adaugarea stagiilor de cotizare care au fost omise la data calcularii pensiei

Aceasta situatie este des intalnita, Casa de Pensii facand erori in privinta calcularii pensiei totale.

Pensia pe care o primesti se raporteaza la stagiul de cotizare, adica banii pe care i-ai platit lunar la stat din salariul primit. Spre exemplu, a fost omis faptul ca ai mai lucrat 2 ani la o anumita firma. Acei 2 ani reprezinta stagiu de cotizare si au fost omisi din calculul pensiei. Echipa noastra va intocmi documentatia pentru a solicita adaugarea acelui stagiu de catre Casa de Pensii.

Erori pot aparea si din cauza adeverintelor de vechime in munca gresit intocmite. Unii angajatori va elibereaza adeverinte incomplete si astfel este calculata gresit pensia de catre Casa de Pensii. Este important sa aveti adeverinte de vechime corect intocmite si cu gradul corespunzator conditiilor de munca.

Spre exemplu, puteti avea o adeverinta de vechime cu perioada corecta, dar cu conditiile de munca trecute eronat; daca ati lucrat in conditii deosebite, va trebui specificat acest lucru in adeverinta de munca, altfel nu se va adauga sporul respectiv in calculul pensiei. Echipa noastra va ajuta in discutiile cu angajatorii pentru a va elibera o adeverinta de vechime completa.

2. Adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa pensionare

Daca ati continuat sa lucrati, chiar daca v-ati pensionat, puteti obtine recalcularea pensiei. Cat timp ati lucrat la un angajator pentru care au fost platite contributiile de asigurari sociale, aveti dreptul de a obtine recalcularea pensiei, castigand in plus la calcul si stagiul de cotizare efectuat dupa pensionare.

Legea va avantajeaza, neexistand un stagiu minim de cotizare dupa pensionare. Astfel, chiar daca mai lucrati si o luna in plus, dupa pensionare, puteti cere recalcularea pensiei.

Orice stagiu de cotizare se va lua in considerare, indiferent de durata acestuia si de sumele platite.

3. Verificarea dosarului de pensie, adaugand documente suplimentare

In situatia in care nu ati depus documente complete atunci cand vi s-a calculat prima data pensia si acestea au o influenta asupra valorii pensiei, puteti solicita recalcularea pensiei.

Aici este vorba de omisiuni, adeverinte lipsa sau gresite, documente incorecte care va influenteaza cuantumul pensiei primite.

Este important sa verificati dosarul de pensie in detaliu pentru a nu exista greseli, pierzand astfel bani din cauza acestora.

Echipa noastra va este alaturi in intocmirea dosarului, verificarea acestuia, obtinerea adeverintelor corecte de vechime si solicitarea recalcularii pensiei.

Call Now Button